Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen
Hoe vaak moet ik terugkomen voor mijn nieuwe prothese klaar is?

Voor een volledige prothese (zonder implantaten) komt u in elk geval zes keer in onze praktijk langs voordat uw nieuwe gebitsprothese klaar is. Tijdens de eerste afspraak zal het intake gesprek plaats vinden. Vervolgens de eerste afdruk worden genomen, waarna een afspraak later een nog betere en individuele afdruk wordt genomen. Vervolgens gaan we in een nieuwe afspraak de hoogte tussen uw kaken bepalen. Tijdens de vierde afspraak gaan we passen in was. Neemt u dan ook altijd iemand mee en als we de prothese samen hebben goedgekeurd, gaan we de prothese omzetten naar kunststof en kan het tijdens de volgende afspraak bij u geplaatst worden. Eventueel is een na-controle nog noodzakelijk.

Hoe kan ik mijn prothese het beste reinigen?

Het is belangrijk dat u uw prothese naar iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw prothese. Bovendien kan een prothese verkleuren door nicotine, thee, wijn, medicijngebruik enz. U kunt uw prothese het beste reinigen met een speciale protheseborstel. Dit is een harde borstel en een speciaal reinigingsmiddel voor prothesen zonder schuurmiddel. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek of bruistabletten. Deze middelen kunnen uw prothese beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden.

Hoe snel kan ik bij u terecht?

Wij leveren kwaliteit en dat weten onze patiënten die u voorgingen. Maar kwaliteit heeft nu eenmaal tijd nodig. Wij werken dan ook op afspraak, om zodoende met zorg en aandacht uw nieuwe prothese aan te meten. Het intake gesprek kan meestal op korte termijn plaats vinden, gemiddeld genomen binnen één, soms twee weken. Wij werken niet met wachtlijsten. Als u besluit de behandeling te starten na het intake gesprek, dan plannen wij direct alle afspraken voor u in zodat u meteen weet waar u aan toe bent. Maar komt u gerust eens vrijblijvend bij ons langs om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen en op welke termijn.

Hoe vaak moet ik een nieuwe prothese aan laten meten?

Dit verschilt natuurlijk sterk per individu. Maar ons gemiddelde advies is eens in de vijf tot acht jaar een nieuwe gebitsprothese aan te laten meten. Vaak merkt u het zelf ook wel: de prothese gaat los zitten of er ontstaan pijnlijke plekken in de mondholte. Neem in dat geval contact met ons op. Misschien is een kleine aanpassing eerst wel voldoende.

Is pijn bij een nieuwe prothese normaal?

Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kunnen wij deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft of blijft houden, kom dan spoedig terug. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe deze dan minstens een halve dag voor de afspraak met onze praktijk weer in. Dit is van belang omdat wij anders niet alle pijnlijke plekken kunnen herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan de nieuwe prothese wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten. U moet dan ook aan de nieuwe prothese wennen, de nieuwe prothese went niet aan u!

Reparatie? Hoe te handelen…

Is uw prothese door welke reden dan ook niet meer te gebruiken? Wij repareren uw prothese snel en vakkundig! Probeer a.u.b. niet zelf om de prothese te herstellen! De kans is groot dat u de prothese verder beschadigt en de pasvorm nog meer verloren gaat. Wij doen regelmatig reparaties voor patiënten; het is ons werk. Dus bel ons snel voor een oplossing.

Hoe kan ik reparaties voorkomen?

Dagelijks zien wij mensen binnen komen voor reparaties aan hun kunstgebit. Schade aan de prothese ontstaat vaak tijdens het poetsen. De prothese is nat en glibberig, waardoor het gemakkelijk alle kanten opschiet. Hoewel je natuurlijk niet alle reparaties kunt voorkomen, geven wij wel altijd het advies om een laagje water in de wasbak te laten lopen of legt u er bijvoorbeeld een handdoek in. Daarmee wordt de val gebroken en de schade aan uw prothese blijft beperkt.

Kan ik met mijn eerste prothese straks weer net zo eten als ik gewend ben?

Van een eerste prothese mag u niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw nieuwe prothese kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese nogal wat problemen veroorzaken, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en spreken. Wij proberen u, vooral in die lastige beginperiode, te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken. Deze gewenningsperiode is voor de ene patiënt een week, en voor de ander 3 maanden.

Moet mijn gebitsprothese ’s nachts ook uit?

Ja, dat is het beste. Uw kaken hebben op een dag heel wat te verduren. Het is dan ook raadzaam om uw prothese niet continu te dragen en uw kaken de nodige rust te geven. Overdag worden ze immers afgesloten door de prothese. En in de nacht worden uw kaken dan weer van bloed en zuurstof voorzien. ’s Nachts willen mensen ook nog wel eens tandenknarsen, door de prothese ’s nachts uit te doen worden uw kaken minder belast en zullen deze minder snel slinken. Uw prothese kunt u dan het beste bewaren in een prothesebakje met water om uitdroging te voorkomen.

Heb ik inspraak in het eindresultaat?

Natuurlijk, het is uw aangezicht en behandeling. Wij zullen u zoveel mogelijk adviseren in deze. Heeft u specifieke wensen over plaatsing en kleur, bespreek het met ons tijdens het intake-gesprek. Wij houden absoluut rekening met uw wensen.

Is het gebruik van kleefpasta’s en andere hulpmiddelen nodig?

Er zijn diverse kleefpasta's, kleefpoeders en andere hulpmiddelen op de markt om een kunstgebit tijdelijk meer houvast te geven. Als u dit structureel nodig heeft, dan is dit een teken dat er iets mis is met uw prothese. Wij adviseren u in dit geval dan ook dringend om een afspraak te maken. Deze middelen zijn namelijk alleen noodoplossingen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. En de oorzaak van het probleem wordt niet weggenomen. Maak daarom een afspraak, de tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is, zodat wij u een passend advies kunnen geven.

Wat zijn de gevolgen van roken bij implantaten?

Een implantaat is een kunstwortel die de eigenschappen van een echte wortel zo goed mogelijk nabootst. Als u rookt is het belangrijk om te weten dat het risico op het afstoten van het implantaat direct na de behandeling groter is. Roken veroorzaakt namelijk een vernauwing van de bloedvaten in het tandvlees, waardoor de genezing van wondjes in de mond vertraagt en daarmee het ingroeiproces langer duurt. Ook in de jaren erna is het risico op het verlies van de implantaten groter als u rookt.

Ga naar de bovenkant